Stappenplan aanvraag logies arbeidsmigranten
Als u arbeidsmigranten in dienst heeft dan wilt u hen natuurlijk goed huisvesten in een daarvoor geschikte accommodatie.
Bouwen van die huisvesting mag in veel gevallen niet zomaar. Daarvoor moet u eerst een aantal stappen doorlopen. Op deze pagina geven wij u stap voor stap meer informatie over de procedure.
Welke stappen moet u zetten?
1. De voorbereidingsfase
Stap 1
Ideevorming
U heeft het plan om accommodatie te bouwen om arbeidsmigranten te huisvesten. De ontwikkeling van een logiesaccommodatie en de procedure vergt tijd! Houd rekening met zeker een jaar voor het uitwerken van het plan en de bijbehorende vergunningen!
Participatie met de omgeving is een belangrijk punt. Informeer zo vroeg mogelijk de omgeving over uw plannen!
Stap 2
Bestemmingsplan en beleid
Daarnaast zijn er regels (bijvoorbeeld bestemmingsplannen) op uw perceel van toepassing. Wat deze regels zijn, kunt u zien op www.ruimtelijkeplannen.nl De gemeente Hollands Kroon heeft beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. U kunt dit beleid raadplegen via onderstaande link.
Heeft u hier hulp bij nodig? Zie stap 3.
Stap 3
Logies Advies Team
Heeft u nog vragen naar aanleiding van de regels en het beleid? Wilt u meer weten over uw specifieke situatie? Een oriënterend gesprek? Neem dan contact op met het Logies Advies Team (LAT). Zij kunnen u helpen. U kunt hen bereiken via lat@hollandskroon.nl of via het algemene telefoonnummer: 088 321 5000
Wij raden u aan om contact op te nemen met Team LAT om uw plannen te bespreken.
Stap 4.
Uitwerken tot principeverzoek
Nu u weet wat de mogelijkheden zijn, kunt u uw plan verder uitwerken in een zogenaamd schetsplan om dit als principeverzoek aan ons voor te leggen. Belangrijke informatie in dit verzoek is:
- Op welk adres wilt u de huisvesting realiseren?
- Op welke locatie wilt u de accommodaties plaatsen?
- Wat voor type accommodatie heeft u voor ogen?
- Wat is de oppervlakte van de accommodatie(s)?
- Hoeveel arbeidsmigranten wilt u huisvesten?
- Hoe lang u de arbeidsmigranten wilt huisvesten?
- Lozing van afvalwater.
Stap 6.
Indienen principeverzoek
U kunt het principeverzoek indienen via de website van Hollands Kroon. Een principeverzoek is een verzoek om te kijken hoe wij ‘in principe’ tegenover uw plannen staan. Aan het in behandeling nemen van het principeverzoek zijn legeskosten verbonden. Het indienen van het principeverzoek kan via onderstaande link. Ook kunt u de kosten op deze pagina terugvinden.
Stap 7.
Behandeling van uw principeverzoek
Nadat uw principeverzoek bij ons is binnengekomen zullen wij dat beoordelen. Medewerkers met onder andere kennis op het gebied van vergunningverlening, ruimtelijke ordening, (brand)veiligheid, milieu, afvalwater en verkeer, bekijken uw aanvraag en toetsen globaal de eerste haalbaarheid.
Stap 8.
Uitkomst principeverzoek
Na de beoordeling van uw verzoek, informeren wij u per e-mail over de uitkomst ervan. Als u naar aanleiding van deze uitkomst vragen heeft kunt u leden van het LAT vragen deze uitkomst verder toe te lichten en de mogelijkheden te bespreken. U kunt hen bereiken via lat@hollandskroon.nl of via het algemene telefoonnummer: 088 321 5000
Stap 9.
Hoe nu verder?
Is uw principeverzoek positief beoordeeld? Dan kunt u een omgevingsvergunning of bestemmingsplanwijziging aanvragen. Nu u weet wat de mogelijkheden zijn, is het belangrijk dat u de omgeving informeert over uw plannen. Indien u een negatieve beoordeling heeft gekregen op uw principeverzoek, kunt u in overleg gaan met het LAT om te onderzoeken waar wel mogelijkheden liggen.
Stap 9a.
Beoordeling door ABC
Wanneer u een positieve beoordeling heeft ontvangen op uw principeverzoek op een initiatief als nevenfunctie bij een agrarisch bedrijf, zal in de meeste gevallen ook een beoordeling van de omvang van het agrarisch bedrijf moeten plaatsvinden.
In dit behoefteonderzoek door de Agrarische Beoordelingscommissie (ABC) wordt gekeken naar de behoefte van het aantal arbeidsmigranten dat noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering. In de uitkomst op het principeverzoek wordt u over deze stap geïnformeerd.
2. De omgevingsvergunningfase
Stap 10.
Aanvraag (uitgebreide) omgevingsvergunning
Afhankelijk van de ontwikkeling, vraagt u een reguliere omgevingsvergunning of een uitgebreide omgevingsvergunning aan. In sommige gevallen kan een bestemmingsplanwijziging, al dan niet gecoördineerd met een omgevingsvergunning, de beste keuze zijn. Voor het opstellen van de stukken van een aanvraag omgevingsvergunning komt veel specialistische kennis kijken. Wij adviseren u daarom om u op dit punt te laten ondersteunen door een specialist. De LTO kan u hierover van informatie voorzien.
Stap 11.
Termijnen
Afhankelijk van de benodigde procedure zijn aan de behandeling van een omgevingsvergunning wettelijke termijnen verbonden.
Voor een reguliere vergunning geldt een wettelijke termijn van 8 weken, met een eventuele verlenging van 6 weken.
Voor een uitgebreide omgevingsvergunning geldt een wettelijke termijn van 6 maanden, met een eventuele verlenging van 6 weken.
Voor een bestemmingsplan moet u rekening houden met een proceduretijd van circa één jaar.
Stap 12.
Toetsing van uw aanvraag
Nadat uw aanvraag in behandeling is genomen zal deze uitgebreid getoetst worden en beoordelen we de aanvraag op verschillende punten. Belangrijke punten bij de beoordeling van arbeidsmigrantenhuisvesting is de onderbouwing van een goed woon- een leefklimaat, (brand)veiligheid, constructie en isolatie, verkeer en parkeren, afvalwater, etc.
Stap 13.
Aanvraag compleet maken
Het kan voorkomen dat er nog stukken in de aanvraag ontbreken om deze goed te kunnen beoordelen. Op dat moment vragen wij u schriftelijk om de aanvraag op dit punt aan te vullen.
(Stap 13a)
Aanvraag buiten behandeling stellen
Wanneer u de ontbrekende stukken niet op tijd aanvult, stellen wij de aanvraag buiten behandeling. Hiervan wordt u tijdig op de hoogte gesteld.
Stap 14. Afsluiten planschade-/ exploitatieovereenkomst
Afhankelijk van de ontwikkeling, sluiten we met u een planschade- of exploitatieovereenkomst af.
Stap 15.
Toetsing bouwplan
Het bouwplan met bijbehorende ruimtelijke onderbouwing toetsen wij onder andere aan:
Bestemmingsplan Beleidsregels Provinciale omgevingsverordening Bouwbesluit Welstand Brandpreventie Eventuele opmerkingen worden aan u teruggekoppeld en verwerkt u in uw aanvraag en ruimtelijke onderbouwing.
Stap 16.
Verlengen behandeltermijn
De wettelijke behandeltermijn kan met 6 weken worden verlengd. In de brief motiveren wij waarom de verlenging nodig is.
Stap 17.
(Ontwerp)vergunning
Zodra alle adviezen van externe partijen zijn uitgebracht en verwerkt in de stukken, publiceren wij de (ontwerp)vergunning en leggen we deze ter inzage. Dit maken we bekend via www.officielebekendmakingen.nl Is de reguliere procedure van toepassing, dan verlenen wij de omgevingsvergunning direct.
Is de uitgebreide procedure van toepassing, ligt een ontwerp-omgevingsvergunning eerst 6 weken ter inzage.
3. U bent er bijna!
Stap 18.
Bezwaar/Zienswijzen
Op uw vergunningaanvraag kunnen belanghebbenden in de omgeving zienswijzen of bezwaar indienen. Bij een reguliere procedure kan er bezwaar worden gemaakt, die bij de bezwarencommissie kan worden behandeld. In het geval van zienswijzen bij een uitgebreide procedure stellen we een nota op, met reacties. In sommige gevallen moet de aanvrager ook zienswijzen beantwoorden. Deze zienswijzen kunnen leiden tot aanpassingen op de ontwerpvergunning en het plan.
Stap 19.
Definitieve uitgebreide vergunning
In het geval van een uitgebreide procedure, kan de definitieve omgevingsvergunning worden verleend, zodra alle aanpassingen zijn verwerkt. De definitieve vergunning wordt gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl (alleen uitgebreide omgevingsvergunningen) en www.officielebekendmakingen.nl
Stap 20.
In beroep
Bij een uitgebreide vergunning kunnen belanghebbenden beroep indienen.
De vergunning treedt pas in werking na de beroepstermijn van 6 weken. De beroepstermijn start op de dag na publicatie van de vergunning.
Stap 22.
Beheerplan
Voordat u de accommodatie in gebruik kunt nemen, heeft u ook een exploitatievergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan als de omgevingsvergunning is verleend. Belangrijk onderdeel van deze aanvraag is het beheerplan. Hierin staat beschreven op welke wijze de exploitant de locatie beheert, hoe u mogelijke overlast voor de omgeving voorkomt en hoe u hiermee omgaat. Contact met de omwonenden maakt een belangrijk deel uit van dit beheerplan.
Vragen?
Neem dan contact op met het Logies Advies Team (LAT). U kunt hen bereiken via lat@hollandskroon.nl of via het algemene telefoonnummer: 088 321 5000